суботу, 7 липня 2007 р.

Розвиток проекту

На сьогодні наш Фонд працює над організацією міжнародної конференції “Мистецьке ТБ в Україні: досвід суспільного мовника Європейського Союзу - ARTE, культурного каналу ЄС”.

Громадськість України, вище керівництво держави, закордонні партнери гостро відчувають необхідність створення суспільного мовлення. Окрім іншого, засилля низьковартісного комерційного продукту в телевізійному ефірі не задовольняє потреби, спраги за творчими відеодоробками. Комерційному ТБ потрібні рейтинги і суб'єктивізм, переформатовування не є можливим; державні телеканали остерігаються і, здається, не розуміють реформ. У цьому випадку комплексною ініціативою нашого Фонду є створення суспільного Мистецького Телебачення.

Впродовж терміну реалізації передбачається якісно підготувати склад учасників і провести у Києві міжнародну конференцію у рамках котрої відбудеться презентація культурного телебачення Європи ARTE. Представники французько-німецького суспільного ТБ виступлять з конкретними пропозиціями до реалізації, про що вже попередньо є домовлено на зустрічі у Парижі. Безпосередньо від суспільного, культурного телебачення Європейського Союзу до державних, комерційних телекомпаній і NGO України.

У підсумку конференції українські й міжнародні експерти, фахівці, представники ЗМІ, органи влади випрацюють матеріали з обговоренням потреб і шляхів створення суспільного Мистецького ТБ для лобіювання українського Арт ТБ у наддержавних структурах, можливої співпраці над роздержавленням телеканалів.

Матеріали конференції, а також додаткові експертизи і розрахунки, буде зведено до однієї багатомовної презентації для учасників, партнерів, можливих інвесторів.

Перша міжнародна конференція з питання створення суспільного телебачення в Україні відкриє учасникам досвід і консультації французько-німецького ТБ ARTE.

Матеріали конференції стануть важливим інструментом лобіювання і мотивації процесів роздержавлення, пошуку фінансування на створення подібного альтернативного телеканалу, або ж приєднання до європейського теле-проекту.

Міжнародні організації, що прийматимуть участь у конференції, умотивовано сприятимуть винесенню питання на наддержавний рівень. Що, у свою чергу, допоможе скористатися фондами, наприклад, Європейської комісії для реалізації Плану дій приєднання України до культурного телебачення Європи ARTE.

пʼятницю, 6 липня 2007 р.

Перемовини з Arte

04 травня 2007 року відбулася зустріч керівництвом французько-німецького арт-телебачення Arte. Принагідно дякуємо директору Французького культурного центру, пану Матьє Ардену за візову підтримку.

На зустрічі були присутні Andre de Margerie, директор міжнародних відносин Arte; Jean-Francois Pellier, керівник нових проектів Arte; Олег Литовченко, представник Фонду у Франції; Pascale Tisne, перекладач, Борис Чикулай, голова Правління і засновник Фонду.

Під час розмови йшлося насамперед про варіанти приєднання нашої ініціативи до „Культурного телебачення Європи" (за назвою презентації (1) Arte).

Фінансова участь у створенні:


- як приклад було наведено канадійський арт-нетворк ARTV, де Arte володіють 15 %

Впровадження третьої мови:

- цьому випадку надихає досвід Arte заведення німецької мови до трансляцій, що їм коштує близько 14 мільйонів євро на рік. Ідея з українською, звичайно, є теоретично можливою, але без залучення альтернативного, "європейського", фінансування малоймовірною. На сьогодні Arte працює над проектом впровадження англійської, що надасть телеканалу глобальні аудиторії.

Купівля / продаж програм:

- Arte зацікавлене у купівлі цікавих творчих доробків з України. Йдеться і про документ, і про ігрові роботи, анімацію, тощо (2). Також навзаєм запропоновано купувати з відео-архіву телебачення. Обмін програмами не передбачено. Це зумовлено різним технічним станом матеріалу, правами на використання музики і таке інше.

У підсумку зустрічі пан Andre de Margerie наголосив, що наша пропозиція до розробки Плану дій є досить цікавою для Arte і є велике бажання провести розширену презентацію свого телеканалу в Україні.


ПОСИЛАННЯ:

1. Презентація Арте
2. Технічна інструкція